به نام خدا
رنگ پارچه یکی از سه عامل تعیین کننده برای انتخاب از میان انواع گوناگون پارچه می باشد و به جرات می توان گفت رنگ پارچه ازدو عامل دیگر یعنی جنس پارچه و طرح پارچه ، سهم بیشتری در انتخابها دارد .
گر نداری دانش ترکیب رنگ
بین گلها زشت یا زیبا مکن
هرچند مولونا در این ابیات وجه معنوی و روحانی موضوع را باز گو می کند اما برای مصداق بخشیدن به گفتارش از رنگ کمک می گیرد و این بی دلیل نیست.
او در این شعر مستقیم یا غیر مستقیم به ما آموخته است که حوزه رنگ و تنوع و ترکیب آن تا چه اندازه می تواند وسیع باشد .
رنگ در فرهنگها و نماد های هر قوم و قبیله ای یا هر منطقه و کشوری جایگاه ویژه ای داشته و هر رنگی پیامی خاص بدنبال دارد .
مولانا در بیت دیگری باز هم از رنگ میگوید :
هست بی رنگی اصول رنگها
صلح ها باشد اصول جنگها
در این اینجا بد نیست به فراخور موضوع آن طور که منظور شاعر است گفته شود که وقتی کسی به تمام اصول رنگها آشنا شود سر از بی رنگی در خواهد آورد که البته دانشی توام با عمل را می طلبد و اگر از اینجا به پارچه گذری بزنیم خواهیم دریافت که کسی که دامنه شناختش در زندگی وسیع شده باشد تمام رنگها برایش قابل قبول شده و این همان احترام به تمام رنگها و سلایق است .
رنگ پارچه و اساسا رنگ ، یک حوزه بسیار وسیع در برابر چشم انسانها گشوده است که از زوایای مختلف قابل بررسی است ولی غالب ترین نگاه به رنگ در حوزه روانشناسی رنگها اتفاق می افتد ، دانش روانشناسی در این مقال گفتنی های بسیار دارد .
اینکه مثلا کدام رنگ عموما آرامبخش است یا کدام یک گرم گونه تعبیر میشود و اینکه کدام فرحبخش است یا کدام سرد بنظر می آید ... ، همه از اثرات عمیق و تاثیر گذار رنگها روی انسان از منظر روانشناسی است .
هر چند در این میان سلیقه و خواست هر فرد حرف اول را می زند اما بطور عمومی هر رنگی حاوی یک مناسبت فرهنگی خاص برای او یا مردمان هر شهر و کشوری می باشد.
رنگ پارچه بدلیل اینکه از نزدیکترین رنگها به چشم ماست همواره در روحیه و رفتار ما تاثیر گذار است و انسانی که در جستجوی پارامترهای آرامش است آن را در رنگها نیز می تواند بجوید.
دیدگاه خود را بنویسید